Разположен в сърцето на град Тетевен, Историческият музей Тетевен е съкровищница на богатото културно наследство на България. Основан през 1911 г. от Михал Койчев, учител по естествени науки, музеят се разраства през годините и се превръща в основна дестинация за всеки, който се интересува от историята и културното наследство на България. С три секции, посветени на археологията, етнографията и Ренесанса, в този музей има по нещо за всеки.

Mиналото на България – археология

Археологическият отдел на Исторически музей – Тетевен показва разнообразни оръдия на труда от късния палеолит и неолит. Тези експонати разкриват материалната и духовна култура на траките в региона, предлагайки завладяващ поглед върху живота на хората, живели някога тук. Посетителите могат също така да видят средновековни оръжия, съдове, монети и други, което прави археологическия раздел задължително посещение за всеки, който се интересува от древния свят.

Kултурното наследство на България – етнография

Етнографският отдел на Исторически музей – Тетевен е посветен на представянето на облеклото, бита и занаятите на Тетевенския край. Посетителите могат да видят автентични народни носии от Тетевен, Бабинци, Лесидрен, Малка Желязна и Рибарица, както и колекции от шевици и тъкани. Тази секция дава уникален поглед към културното наследство на Тетевенския край и предлага поглед към живота на хората, живели някога тук.

Възраждането в Тетевен

Отдел „Възраждане“ на Исторически музей – Тетевен е посветен на изследване участието на жителите на региона в борбите за национално освобождение. Посетителите могат да видят снимки, документи, ордени и лични вещи на хората, борили се за свободата си. Този раздел предоставя мощен и вълнуващ поглед към критичен момент от историята на България и е задължително посещение за всеки, който се интересува от миналото на страната.

Часове за посещения и входни такси

Исторически музей Тетевен работи от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа. и 13:00ч. до 17:00ч. В събота, неделя и на официални празници музеят работи от 10.00 до 12.00 часа. и 13:00ч. до 17:00ч. С предварителна заявка се организират групови посещения в извънработно време. Входът за деца до 7 години е безплатен. За ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания се заплаща 1.00 лв. Редовната цена за посещение е 3лв.

Допуска се любителско видео и фото заснемане в музея срещу такса 1.00 лв. за фотоапарат и 3.00 лв. за видеокамера. Професионално заснемане се заплаща 10.00лв. 

Исторически музей Тетевен се намира на площад „Сава Младенов“ в град Тетевен, а телефонът е 0678/52005.

Запази стая в Тетевен